Kiedy warto zorganizować wesele w restauracji?

Obecnie wesela najczęściej organizowane są poza domami rodzinnymi przyszłych małżonków. Najczęściej wybór pada na domy przyjęć, ale swoje usługi w tym właśnie zakresie oferują również restauracje. Kiedy warto zdecydować się na wyprawienie przyjęcia właśnie w restauracji?

 

Większość restauracji jest otwarta na organizację imprez rodzinnych i biznesowych – wśród nich również na wesela. To atrakcyjna oferta dla przyszłych małżonków, którym zależy na tym, aby wydarzenie było dopięte na ostatni guzik i na długi czas pozostało w pamięci każdego gościa.

 

Wesele w restauracji – na ile gości?

Osoby planujące zorganizowanie przyjęcia weselnego w restauracji powinny pamiętać przede wszystkim o tym, że nie każdy obiekt tego rodzaju dysponuje dużą przestrzenią. W związku z tym przy poszukiwaniu idealnej lokalizacji warto zwrócić uwagę na liczbę miejsc dostępnych dla różnych ustawień stołów.

 

Na ogół restauracje wybierane są na mniejsze wesela – do około 50 osób, ale niektóre obiekty pozwalają na przygotowanie uroczystości na ponad setkę gości.

 

Ważna atrakcyjna lokalizacja

Nie można zapominać również o tym, jak duże znaczenie ma odpowiednia lokalizacja. Restauracja powinna być nie tylko łatwo osiągalna dla gości, ale również plusem będzie jej piękne położenie – w dużym ogrodzie, niedaleko parku, z dala od hałaśliwych dróg.

 

Kiedy dokonać rezerwacji?

Miejsce na przyjęcie weselne warto zarezerwować jak najprędzej. Niektóre lokale nie mają wolnych terminów nawet na 2-3 lata do przodu. W większości przypadków wystarczy jednak rezerwacja na jeden rok w przód.